Ο βασικός στόχος του ΕΙΚΟΣ είναι να προσφέρει τη μεθοδολογία, τη θεωρητική θεμελίωση, τις αλγοριθμικές τεχνικές και την αρχιτεκτονική του λογισμικού που απαιτείται ώστε τα πληροφοριακά συστήματα να μπορούν να προσφέρουν στους χρήστες αφενός την δυνατότητα εξατομίκευσης της παρεχόμενης πληροφορίας και αφετέρου τη δυνατότητα χρήσης ενσωματωμένων ετερογενών δεδομένων, ενδεχομένως διαφορετικής προέλευσης, με διαφανή τρόπο.
Η θεμελιώδης ιδέα πάνω στην οποία θα στηριχθεί το έργο είναι η έννοια του υπερχώρου δεδομένων (dataspace) ο οποίος είναι μια οργάνωση της πληροφορίας με σημασιολογικά πλούσιο σε μεταπληροφορία τρόπο, που επιτρέπει τη διαχείριση δεδομένων άσχετα από τη διαμόρφωση (format), προέλευση, και δομή τους. Τα δεδομένα περιγράφονται σε σχέση με το μοντέλο (μετα)πληροφορίας του υπερχώρου και οι πράξεις των χρηστών ή οι επεμβάσεις του συστήματος στο να εξατομικεύει το περιεχόμενο και την παρουσίαση δεδομένων με βάση τον συγκεκριμένο κάθε φορά χρήστη μετατρέπονται, από πράξεις επί του υπερχώρου, σε πράξεις επί των υποκειμένων δεδομένων. Ο υπερχώρος επιτρέπει την ολιστική αντιμετώπιση και των δεδομένων και των εφαρμογών που τα διαχειρίζονται, ως ένα οικοσύστημα πληροφορίας.
Το αντικείμενο του έργου μπορεί να θεωρηθεί η πρόταση λύσεων για τα ακόλουθα ερευνητικά θέματα:
- Ικανότητα να δοθεί στον (κυρίαρχο, πλέον) τελικό χρήστη η δυνατότητα να συνθέτει πληροφορίες από πολλές πηγές με τρόπο εξατομικευμένο στις προτιμήσεις του.
- Έμφαση στην ευχρηστία και την εξατομίκευση της πληροφορίας (στο περιεχόμενο, τη δομή και την παρουσίαση).
- Ικανότητα να προσαρμόζουμε τα πληροφοριακά οικοσυστήματα σε μη παραδοσιακά δεδομένα (επιστημονικά, βιβλιογραφικά, προερχόμενα από τον Παγκόσμιο Ιστό, κ.ο.κ.).
- Κατανομή της υπολογιστικής υποδομής και αλγοριθμικής λειτουργίας ενός πληροφοριακού οικοσυστήματος σε πολλά, ομοτίμως συνεργαζόμενα συστήματα που είναι εύκολα στην εγκατάσταση, επερώτηση και διαχείριση.
- Ευελιξία και προσαρμοστικότητα στην εξέλιξη του περιβάλλοντος ενός πληροφοριακού οικοσυστήματος.